Project / Muzium Masjid Sultan Abdullah, Pekan, Pahang
Task / Information Design, Typography
Client / Lembaga Muzium Negeri Pahang
Year / 2016
Chief Curator / Dato’ Ahmad Farid bin Abdul Jalal
Architects / Tamegoro Nagata & Natsue Nagata
Calligraphy & Logo Design / Faisal Somadi

 

After completing the design work for Muzium Sultan Abu Bakar, we moved on to an old mosque next door. The mosque was built in the 1930s, and had been beautifully restored over two years for its new role as an Islamic arts museum.

MMSA_Masjid Abdullah_1930s_edited.jpg
MMSA_Building_1570_edited.jpg
DSCN9866.jpg
A designer ought to leave beautiful spaces alone.
Such was the case for this museum.
— William Harald-Wong
DSCN9821.jpg

Navigation

Muzium Masjid Sultan Abdullah is a small museum. Walking around its central hall, we felt that there was no real need for any wayfinding or signage system as its architectural layout, defined by its strong symmetry and spatial form, was obvious to any first-time visitor. 

Nonetheless, we had to inform the visitor that the interior space is divided into three thematic zones: The Islamic World, The Malay World, and The Royal Realm. To do so, we placed this information on the exhibition labels as a navigational aid instead of creating a separate set of signs, which would have disrupted the flow of lines in the building.

Screen Shot 2017-11-30 at 5.15.02 PM.png
MMSA_Label_The Malay World.png
Label_The Royal Realm.png
 

Information Graphics

MMSA_Panel 3.png

Wall Graphic: Timeline of Islam’s Contributions to Human Civilisation.

Wall graphics were designed with a white background to integrate with the overall white space of the mosque, contributing to its elegance, serenity, and purity.

 Detail of  Timeline

Detail of Timeline

MMSA_Panel_Timeline_Texture_with border.png
MMSA_Floor_Texture.png

We always look for opportunities to integrate graphics with the architecture and interior. The timeline itself is a photograph of the coloured tiles on the floor of the mosque.

DSCN9843.jpg
DSCN9842.jpg
MMSA_Touchscreen_1579_EDT.jpg

OBSERVATION—I personally did not think that it was beneficial for the museum to have such lengthy text on the wall panels (as it was done), made even more dense with two languages, especially when digital devices (and beautiful ones too) were available for visitors at every corner of the museum.

There's some wisdom in this quote by Herbert Simon, mentioned in V&A’s guideline for gallery text: “What information consumes is rather obvious: it consumes the attention of the recipient. Hence a wealth of information creates a poverty of attention.”

Symmetry & Repetition

DSC_0139.jpg
DSC_0141.jpg
DSC_0142.jpg
DSC_0144.jpg
DSC_0152.jpg
DSCN9844.jpg
DSCN9814.jpg
DSC_0154.jpg
DSC_0133.jpg
DSC_0155.jpg
MMSA_Panel 5.png

The writer, G.K. Chesterton, in his 1920 travelogue, described the mesmerising effect of Arabic script painted on the tiles of walls and dome of Jerusalem’s Dome of the Rock as being “repeated again and again like ornamental stars or flowers... like the chorus of a song... Indeed, one is driven to repeating oneself about the repetition, so overpowering is the impression.”

The museum’s interior, filled with columns, is magnified by its repeated geometry.

We designed wall panels to mirror the negative space of the colonnades, adding to the museum’s overall symmetry and repetition.
— William Harald-Wong

Light

The white interior of the museum serves as a blank canvas for the interplay of multi-chromatic light cast by the stained glass windows, warm natural sunlight ranging in intensity from strong to weak, reflections, and moving shadows on tinted translucent walls.

DSC_0146.jpg
DSCN9824.jpg
DSCN9848.jpg

Architectural Motif

A geometric design from the mosque was used by the architect as a repeating motif to unify the interior and exterior architectural space. We also adopted this motif for the museum's print communications. 

DSCN9840.jpg
DSCN9872.jpg
DSCN9876.jpg
DSCN9869.jpg

 

LINK