Project / Setia Alam Welcome Centre
Task / Wayfinding & Signage
Client / SP Setia
Year/ 2008

 

Setia Alam is an integrated township spanning over 4,000 acres (16 sq km). It is both a wholesome nature-inspired sanctuary and a vibrant urban hub that exemplifies the company’s LiveLearnWorkPlay philosophy. 

The Setia Alam Welcome Centre hosts the show village, sales office, and customer service centre.

A signage system that is playful and attractive was designed to appeal to families who come to view the residential units, relax at the Platinum Privilege Lounge or participate in community activities or children’s workshops.
— William Harald-Wong
 SP Setia, under Tan Sri Liew Kee Sin, has always been admired and envied by their peers for having exceptionally strong customer and community relationships. It therefore came as a surprise that the company tagline then was “We Are No. 1” when it should be “You Are Our No. 1”, focusing on the customers. We recommended this change when we worked on the large image on the glass wall of the Welcome Centre. SP Setia actually walks the talk but the talk does not match the walk!

SP Setia, under Tan Sri Liew Kee Sin, has always been admired and envied by their peers for having exceptionally strong customer and community relationships. It therefore came as a surprise that the company tagline then was “We Are No. 1” when it should be “You Are Our No. 1”, focusing on the customers. We recommended this change when we worked on the large image on the glass wall of the Welcome Centre. SP Setia actually walks the talk but the talk does not match the walk!

Bright positive, luminous colours on signage and cut-out silhouettes beckon and direct you to a destination, and photo images help to enhance a sense of welcome.

ECO & eco is a pair of characters our design team created to help raise awareness about environmental issues, and through brand internalisation workshops, prepare the company for a leading role in sustainable development.

Other characters were subsequently created, each with its own unique personality, and used in a story-telling format to encourage discussions on current issues in sustainability.

The characters later reported for duty at the Setia Kids Club. They appeared on the divider of the children's playroom in the Welcome Centre (with large openings so that parents and children are still visually connected).

 We noticed multiple stacks of mineral water bottles in the Welcome Centre and discussed with SP Setia how we can find an alternative to them, taking into consideration that drinking water is essential for visitors who venture into the show village, especially when the sun is up.   Many green websites recommend plastic cups or paper cups, or a combination, to replace mineral water bottles. Surprisingly, plastics cups are found to be more eco-friendly than paper cups though the latter has the advantage of being suitable for hot drinks. ( Source )  This was one of SP Setia's early initiatives in moving forward as a sustainable developer.    

We noticed multiple stacks of mineral water bottles in the Welcome Centre and discussed with SP Setia how we can find an alternative to them, taking into consideration that drinking water is essential for visitors who venture into the show village, especially when the sun is up. 

Many green websites recommend plastic cups or paper cups, or a combination, to replace mineral water bottles. Surprisingly, plastics cups are found to be more eco-friendly than paper cups though the latter has the advantage of being suitable for hot drinks. (Source)

This was one of SP Setia's early initiatives in moving forward as a sustainable developer.  
 

DSCN4600.JPG

At the entrance of each show unit in the show village, adjacent to the Welcome Centre, stands an advisory ‘Do not...’ sign. Simple signs can be done in a creative way. Below, graphics on the glass wall of the staff’s lunch area.

LINKS